17 grudnia, 2015

Świąteczne Przepisy #2


 Chlebek bananowy, w 100% bezglutenowy!O mamo niebo w buzi!
Idealny z białym twarożkiem, z powidłami, z kubkiem mleko lub kakao. Idealny na leniwe dni. Idealnie sprawdza się jako śniadanie, przekąska ale także jako coś słodkiego do kawy/ herbaty. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Słodki zapach roznosi się po całym domu! Bajka


Potrzebujemy"
* 4 średniej wielkości  dojrzałe banany
* 1,5 szkl. mąki kukurydzianej bezglutenowej
* 1/2 szkl. cukru
* 1 jajko
* ok. 80g roztopionego masła
* łyżeczka sody oczyszczonej
* pół łyżeczki przyprawy do piernika
* łyżeczka cynamonu

** opcjonalnie :
orzechy
czekolada gorzka

Przygotuj:
* miskę
* szklankę
* łyżkę, łyżeczkę, widelec
* blaszkę



1. Nastaw piekarnik na  180 stopni. góra-dół . Rozgnieć banany, dodać cukier i jajko.


2. Do mokrych składników dodać mąkę kukurydzianą, sodę, przyprawy, masło, ** opcjonalne orzechy, czekoladę gorzką.


3. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.


4. Ciasto przelać do foremki. Piec ok 35-40. 


Smacznego! <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram