14 listopada, 2015

• Kisiel z Czarnych Poczeczek •

"Porzeczki... fuj! "- Od małego nie przepadałam za porzeczkami, były kwaśne nie dobre i szczypały w język!

Zmieniłam o nich zdanie, gdy tylko spróbowałam najpyszniejszego • KISIELU Z CZARNYCH PORZECZEK •


Potrzebujemy:

500g czarnych porzeczek
1 szkl. wody
4-6 łyżek cukru
4 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotuj:
garnek z przykrywką
łyżkę drewnianą
szklankę 
łyżkę

1. Porzeczki oderwij od szypułek. Umyj. Wrzuć do garnka. Gotuj na małym ogniu ze szklanką wody i cukrem, pod przykryciem.
2. Gotuj owoce ok. 10-15 min., aż do momentu gdy zaczną się rozpadać
3. W szklance mieszamy skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody. Dodać do gotujących się owoców. Gotować ok. 1 min  do powstania kisielu. 
4. Podawać w  towarzystwie, lodów waniliowych lub jogurtu naturalnego greckiego.



Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz