11 marca, 2015

• Wiosna = warzywa •






Potrzebujemy:

2 papryki
5 róznej wielkości pieczarek
2 marchewki
8 ziemniaków róznej wielkości
pęczek koperku
pól cytryny
oliwa/olej
3 łyżki masła
rozmaryn
oregano
sól
pieprz
* jeśli macie w domu cukinię( pokrójcie ją w zdłuż na paski pięknie będzie się prezentować na talerzu, a jak smakować? :) )

Przygotuj:

fartuszek
dwa/ trzy naczynia żaroodporne/ foremki / blaszki
nóż 
obierak do warzyw
miskę



1. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na części. Naczynia żaroodporne/ blaszki/ foremki natłuszczamy masłem. Wkładamy do nich pokrojone warzywa.
(Moja propozycja pokrojenia warzyw jak wyżej). Nakrapiamy je oliwą/ olejem. Do ziemniaków z marchewką dodajemy rozmaryn, szczyptę oregano, sól, pieprz, masło podzielone na małe części ; do pieczarek rozmaryn i masło; parykę skrapiamy samą oliwą (możemy dodać troszkę soli)


2.  Nastaw piekarnik na 180- 200 stopni na 30 min. Włóż same ziemniaki z marchewką.

3. Po 30 min włóż do piekarnika pozostałe warzywa na ok 15-20 min. W tym czasie skrój koperek.

4.Nakładaj na talerz posypując świeżym koperkiem. Ciesz się pysznym smakiem wiosny. Smacznego!<3
 Najlepiej smakuje w połączeniu z surówką: 


Do następnego Posta :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram