Potrzebujemy:
0,5 kg pieczarek
1 dużą cebulę
szklankę otrębów owsianych
czerstwą bułkę
1,5 szkl. wrzątku
olej/ oliwa z oliwek
bułkę tartą
przyprawę typu "jarzynka"
zioła prowanslalskie
sól
pieprz
Przygotuj:
fartuszek
tarkę
nóż
patelnię
miskę
czajnik
1. Czerstwą bułkę oraz otręby zalewamy wodą, tak aby namokły. Ważne! Otręby nie mogą pływać we wrzątku, muszą zmięknąć. Pieczarki trzemy na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę.
2. Wszystkie składniki łączymy. Tak surowe :) (jeśli widzimy, że masa jest za rzadka, możemy dodać do niej trochę bułki tartej :) ). Dodajemy przyprawy.
3. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu. (Jeśli nie chce Wam się czekać aż się usmażą na patelni to... Obsmażcie kotlety z obu stron, tak aby kotlety się nie rozleciały. Poukładajcie je w naczyniu żaroodpornym. Wstawcie do piekarnika na 180 stopni na ok. 15 min.) :).
Jeść na obiad, śniadanie, kolacje. W kanapce, bułce, z ziemniakami, kaszą, ryżem czy surówką jak tylko chcesz. :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz