07 marca, 2015

Jabłka pod kruszonką






Nieokreślona pogoda na dworze, przypominająca końcówkę szaro-burej jesieni.

Z czym Wam się kojarzy ten czas?
Mi osobiście z czapką, szalikiem, rękawiczkami, puchową kurtką, kocem, ciepłą herbatką w ulubionym kubku oraz z aromatem pieczonego ciasta.... mmmmm.... aż mi ślinka cieknie.... .


Dziś kochani chciałabym się z Wami podzielić moim przepisem na Jabłka pod kruszonką. Mojego autorstwa oczywiście.
P.S. Dlaczego jabłka zapytacie? Hmm.. odpowiedź krótka... mam w domu 5 kg jabłek. Jabłka są dobre na każdą pogodę (ducha i tą na zewnątrz) :)

Przygotujcie:
* 50 dag  uśmiechu na twarzy
*250 g  dobrej muzyki
*300g pozytywnego nastawienia :)

Zaczynamy!



 Potrzebujemy:

5 różnej wielkości umytych jabłek (ja wybrałam 3 duże 2 małe)
2 żółtka
150g mąki pszennej pełnoziarnistej(jeśli takowej nie macie mozecie użyć zwykłej mąki pszennej)
30g otrębów owsianych błyskawicznych (mogą być zmielone ale nie muszą)
20g lnu złocistego zmielonego
2 łyżki cynamonu
5 łyżek cukru (ja dodałam mniejszą ilość) (zamiast cukru możecie dodać miód, stewie, syrop klonowy)
100g masła pokrojonego w kosteczkę
cukier puder do posypania


Przygotuj:
*fartuszek
*naczynie żaroodporne/ blaszkę
*miskę
*tarkę
*nożyk
*obierak
*garnek/ rondelek
*łyżeczkę
*łyżkę



1. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda, trzemy na tarce.




2. Starte jabłka przekładamy do rondelka/garnka wsypujemy cynamon, pół łyżki cukru, prażymy na małym ogniu przez 5 min.


3. Kruszonka- mąkę wysypujemy na blat, dodajemy do niej płatki owsiane, len i mieszamy z cukrem. Robimy "wulkan" do którego wbijamy żółtka, dodajemy masło, siekamy wszystko nożem. Gdy składniki się nam trochę połączyły czas na pracę ręczne tzn. musimy przecierać lekko palcami ciasto aby utworzyły nam się  kuleczki. Dzielimy powstałą kruszonkę na dwie nie równe  części, większą część wsypujemy do wcześniej przygotowanej foremki/blaszki/naczynia żaroodpornego.


* Jak przygotować naczynie żaroodporne/forenkę/ blaszkę?

Natłuszczmy całą blaszkę tłuszczem(masło/margaryna/olej roślinny).
Posypujemy blaszkę 2 łyżkami mąki. Potrząsamy blaszką, aby cała blaszka była opruszona mąką. Nadmiar mąki usuwamy.

Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika:

4. Drugą część kruszonki przesypujemy do woreczka odstawiamy na ten czas do lodówki.

5. Po upieczeniu spodu, wyciągamy kruszonkę i nakładamy na nią uprażone jabłka. Wsadzamy ponownie do piekarnika na:


6. Wyciągamy blaszkę z piekarnika, a  z lodówki kruszonkę posypujemy wierzch jabłek i ponownie wsadzamy do piekarnika:


7. Po upieczeniu wyjmujemy blaszkę z piekarnika, zostawiamy Jabłka pod kruszonką na jakieś 10 min do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.



P.S. Jeść tylko w towarzystwie kochanych osób, przyjaciół, bądź dobrej relaksującej muzyki.
Polecam do każdego kawałka lody waniliowe :)
Dla odchudzających jogurt naturalny.



Piszcie jak Wam wyszły Jabłka pod kruszonką ! Czekam także na Wasze sugestie co do dodatków.
Do następnego Posta! <3

3 komentarze:

  1. Mmmm, na pewno zrobię! Wygląda pysznie, zwłaszcza, że jestem taka głodna :P <3

    OdpowiedzUsuń
  2. W piekarniku brownie z fasoli, następne będą jabłka pod kruszonką :-)Pozdrowionka Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak wyszło, czy smakowało? Wielkie pozdrowienia! :)

      Usuń

Instagram