19 lutego, 2019

Oponki serowe z lukrem


Idealne na Tłusty Czwartek
Kto z Was nie lubi Tłustego Czwartku?
To idealny czas na złamanie postanowień noworocznych, jednodniowe przerwanie diety na rzecz czegoś tłustego i pysznego :). 

Najbardziej smakuje to co sami zrobimy... Dziś przedstawiam Wam najpyszniejsze oponki serowe, jakie w życiu jadłam.... Uwaga po zrobieniu znikają w kilka minut :P
Przepis na podwójne ciasto.

Na oponki potrzebujemy:

500g twarogu półtłustego
500g mąki pszennej
125g cukru
2 jajka
2 łyżeczki octu jabłkowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
olej

Na lukier potrzebujemy:

4 białka jaj
szklankę cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny

Przygotuj:
garnek/rondelek/głęboką patelnię- w której będziesz smażyć oponki
foremkę/foremki
cedzak
miskę
talerz z wyłożonym ręcznikiem papierowym
drewnianą łyżkę
mikser
wałek


OPONKI

1. Wymieszaj składniki wszystkie razem w misce.
2. Za pomocą miksera lub własnych rąk wyrobić ciasto.
3. Rozwałkować na grubość ok 0,5cm-1cm
4. Wykrawać kółeczka robiąc w środku małe kółeczko
5. Do garnka/patelni/rondelka wlać olej.
6. Na rozgrzanym oleju smażyć oponki z dwóch stron.
7. Gotowe oponki odcedzić z nadmiaru tłuszczu i ułożyć na talerzu wyłożonym papierem ręcznikowym.
8. Po wystygnięciu dekorować lukrem.

Lukier:

1. Do miski wlać białka
2. Białka ubijać mikserem na sztywno, dodając w ostatniej fazie cukier po łyżce.
3. Na koniec ubijania wlać kilka kropel soku z cytryny.

Smacznego!
<3









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram