08 czerwca, 2016

Zupa krem z zielonej sałaty


Z I E L O N O   M I


" Jak to zupa z sałaty? "
"Jak się ją robi?"
"Ale jak to?"
To chyba najczęstsze pytania, w kierunku tej zupy. Nie ma co ukrywać jest to dość niespotykana zupa. Choć wyglądem niektórych może odstraszać to smakiem na pewno nie! :)
Przepis jest inspirowany :


Do przygotowania zupy potrzebujemy:

15 dużych liści sałaty maślanej
1,5 woreczka ugotowanego ryżu
2 szklanki mleka (sojowe/krowie)
4 szklanek wody
3 kostki rosołowe
ziele angielskie
liście laurowe
szczyptę gałki muszkatołowej
pieprz
sól
* ser żółty starty na tarce
** grzanki czosnkowe lub ptysie

Przygotuj:
blender
miskę
łyżkę
wysokie naczynie


1. Do wysokiego naczynia wrzucić sałatę i zalać ją wodą (tak aby całą zakrywała). Blendować.
2. Do miski wsypać ugotowany ryż i zalać mlekiem do przykrycia. Blendować.
3. Sałatę z wodą wlać do garnka oraz ryż z mlekiem. Włączyć kuchenkę na mały ogień. Dodać wszystkie składniki i doprowadzić do gotowania, ciągle mieszając (ryż może się przykleić do dna).
4. Podawać zupę na gorąco najlepiej z tartym serem oraz grzankami czosnkowymi.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz