07 listopada, 2015

• Szarlotka Idealna •

Przepis na • Szarlotkę Idealną •.
 Jest bardzo prosta do zrobienia, a całość przygotowań nie zajmie Wam więcej niż 45min.
Zaczynamy? :)




Potrzebujemy:

Na ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej kukurydzianej)
1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
2 żółtka
250g masła roślinnego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie:
4 dużych jabłek (ja użyłam jabłek LOBO)
2 łyżki cynamonu
1 łyżka mąki pszennej
Opcjonalnie przy kwaśnych jabłkach
4 łyżki cukru

Przygotuj:

Blaszkę/ Foremkę
Stolnica/ miska
Szklankę
Miskę
Nóż
Widelec
Łyżkę
Łyżeczkę


1. Nastaw piekarnik na 190 stopni. Na stolnicę/ miskę wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, żółtka masło.



2. Nożem "krój" ciasto tak aby powstały grudki. po powstaniu grudek, odłóż nóż, ugniataj ręcznie.



3. Ugniataj, aż do wyrobienia się ciasta (możliwości formowania go). Przy ugniataniu ręcznym ciasto szybko się nagrzewa, pamiętaj odłóż je do lodówki, żeby odpoczęło na ok 10 min.


4. Wyjmij ciasto z lodówki. Podziel ciasto na dwie części - 1/4 i 3/4. 1/4 ciasta odłóż do zamrażarki.
Za pomocą wałka, lub rąk formuj ciasto do blaszki. Po nakłuwaj widelcem, aby powietrze mogło wyjść z ciasta nie pozostawiając pęcherzy powietrza. Wsadź do piekarnika na ok 15 min (do momentu zrumienienia się ciasta).


5. W czasie pieczenia się ciasta (spodu), umyj jabłka i pokrój je na cztery części usuwając z nich gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce. Dodaj cynamon, mąkę (opcjonalnie cukier jeśli jabłka są kwaśne).


6. Upieczony spód do ciasta wyjmij z piekarnika. Na ciasto dodaj jabłka. Wyjmij 1/4 ciasta z zamrażarnika.



7.  Ciasto zetrzyj na tarce, pokrywając całą powierzchnię jabłek. Wstaw do piekarnika na 20 min 180 stopni. Wyjmujemy gotowe ciasto z piekarnika i delektujemy się pyszną • Szarlotką Idealną • .

*Polecam szarlotkę na ciepło  z dodatkiem gałki lodów z orzechami, o smaku bakaliowym lub waniliowymi, bądź z jogurtem greckim gęstym.


Smacznego kochani! <3

Jesienna propozycja podania • Szarlotki Idealnej •


Kolejna propozycja podania • Szarlotki Idealnej •


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz