02 kwietnia, 2015

Ciasto marchewkowe




DOBRE NA KAŻDĄ POGODĘ





"Ale jak to Ciasto z Marchewki?"- Zapytałam kiedyś mamusi. Nie umiałam pojąć jak marchewka może się znaleźć w cieście... . "Przecież marchewka to warzywo...." Nie umiałam tego ze sobą połączyć, do momentu aż nie skosztowałam delikatnego Ciasta Marchewkowego wprost rozpływającego się w ustach. Jest banalnie proste i nawet surowe smakuje wybornie :).




Przygotuj:
*piosenkę Lady Pank- "Marchewkowe pole"
* się na bombę smaku :)



Potrzebujemy:
ok.2 szkl. startej marchewki
 1szkl cukru
 1szkl oleju
 1,5szkl mąki
 1 łyżkę kakao
 1 łyżeczkę cynamonu
 1 łyżeczkę lnu złocistego mielonego
 1 łyżeczkę  sody
 1łyżeczkę proszku do pieczenia
 3 jajka

Przygotuj:
fartuszek
blaszkę/formę
nóż
łopatkę do ciasta
obieraczkę
mikser
tarkę
miskę


1. Marchewkę trzemy na tarce.


2. Olej ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku miksując.


3. Do masy wsypujemy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia,cynamon, len złocisty i miksujemy na jednolitą masę. Masa bardzo zgęstnieje ale tym się nie przejmujcie :)


4. Do dodanej masy dodajemy marchewkę. Miksujemy.


5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na ok. 40 min




6. Delektujemy się przepysznym ciastem marchewkowym :)

Jeść w towarzystwie bitej śmietany bądź lodów waniliowych :)
Życzę Wam pysznego Ciasta marchewkowego:)

Do następnego Posta

1 komentarz:

Instagram