R A B A R B A R
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
- 5 łodyg rabarbaru
- 250g mąki pszennej (kukurydzianej)
- 250g wiórków kokosowych
- łyżeczkę sody oczyszocznej
- 1szklankę mleka sojowego (orzechowego/krowiego)
- 100g masła roślinnego ( może być roztopiony olej kokosowy)
- 3/4 szklanki cukru
Do kruszonki potrzebujesz:
- 50g masła zimnego
- 2 łyżki wody
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki
1. Włącz piekarnik na 180 stopni.Rabarbar pokrój w paski ok. 0,5 cm. Włóż do miski i posyp cukrem.
2. Roztop masło w garnuszku.
3.Do miski wsyp mąkę, cukier, sodę, wymieszaj dodaj mleko i roztopione masło i miksuj na wielkich obrotach.
4. Masę przełóż do formy wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
5. Ciasto piecz w piekarniku ok. 20-25 min do zrumienienia się ciasta. W tym czasie przygotuj kruszonkę- mąkę wysypujemy na blat dosypujemy do niej cukier. Robimy "wulkan" do którego
dodajemy masło, i wodę siekamy wszystko nożem. Gdy składniki się nam trochę
połączyły czas na pracę ręczne tzn. musimy przecierać lekko palcami
ciasto aby utworzyły nam się kuleczki.
6. Wyjmij ciasto i wsyp na nie pokrojony rabarbar z cukrem oraz posypujemy kruszonką.
7. Ciasto ponownie wkładamy do pieca na 20 min (do zarumienienia się kruszonki) na 180-190 stopni.
8. Wyjmujemy gotowe ciasto z pieca i odstawiamy do ostygnięcia.
9. Gotowe ciasto kroimy na kawałki
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz