08 marca, 2019

Pierogi Ruskie



Na ciasto potrzebujesz:

-250 ml wrzącej wody
-1 jajko
-2 łyżki oleju
-500g mąki pszennej

Na farsz potrzebujesz:
-500g ugotowanych ziemniaków
-400g białego sera
-2 małe cebulki podsmażone na oliwie z oliwek

Przygotuj:
miski
mikser 
stolnice
wałek
patelnię
garnek
sitko
talerz

Ciasto:

1. Wszystkie składniki włóż do miski (pamiętając o zasadzie, że najpierw woda potem mąka).
2. Za pomocą miksera, wyrób ciasto ok 2-3 min.
3. Ciasto wyjąc na stolnicę podsypując mąką. Cienko rozwałkować
4. Wykroić koła, nadziewać i zlepić.

Farsz:
1. Ziemniaki oraz twaróg przepuść przez praskę.
2. Do masy dodaj zesmażone na patelni cebulki, sól i pieprz do smaku.
3. Nadziewaj, wykrojone z ciasta koła.

1. Do gotującej się osolonej wody wrzuć kilka 5-6 pierogów.
2. Odcedzaj na sitku.
3. Wykładaj na talerz.
P.S Najlepiej smakują z podsmażoną cebulką lub roztopionym masłem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram