23 sierpnia, 2017

Sernik Brzoskwiniowy


Przygotuj:

Na Ciasto:
2 szkl. (nie pełne) mąki pszennej
0,5 szkl brązowego cukru
200g roztopionego masła
szczyptę soli

Na Ser:
1 twaróg sernikowy w wiaderku PIĄTNICA "Twaróg Sernikowy MIELONY"- Czerwone opakowanie
(lub Wasz ulubiony, pamiętając, że jeśli kupujecie rzadki typu z Biedronki lub Lidla trzeba go najpierw odsączyć)
3/4 szkl cukru
3 całe jajka
* opcjonalnie 0,5 łyżeczki esencji waniliowej

Brzoskwinie:

4 duże brzoskwinie
łyżeczka gałki muszkatołowej

Na kruszonkę:

0,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru 
125g masła
0,5 szkl płatków owsianych
0,5 szklanki orzechów 
łyżeczka cynamonu



Ciasto:


1. Włączyć piekarnik na 180 stopni termoobieg.

2. Masło roztopić w kąpieli wodnej.

3. Wszystkie składniki (mąkę, cukier, masło, sól) dać do naczynia miksującego i miksować do stworzenia jednolitej masy.
3. Wykładać na wcześniej przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia.

4. Piec ok 20 min, do chwili zarumienienia ciasta.
5. Wyciągnąć i odstawić do ostygnięcia.

Brzoskwinie:

1. Umyć i pokroić na małą kosteczkę.
2. Dodać gałkę i dobrze wymieszać. Odstawić.

Kruszonka:

1. Wszystkie składniki ucieramy tworząc kruszonkę.

Ser:

1. Do naczynia miksującego włożyć ser i cukier ucierać.
2. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj esencję opcjonalnie. Odstawić.


1. Na ostygnięty spód ciasta dajemy ser.
2. Na ser kładziemy brzoskwinie.
3. Posypujemy kruszonką
4. Pieczemy 40-45 min; 180 stopni termoobieg.
5. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram