05 czerwca, 2017

Bułki Śniadaniowe




Kto z Was nie lubi ciepłych bułek o poranku z kubkiem gorącego kakao?
Pamiętam jak w rodzinnym domu z rana takie właśnie pachniały.
Zapach roznosił się po każdym zakamarku domu.

Dziś trochę przybliżę Wam zapach i smak pysznych domowych bułek.



1. Włącz piekarnik na 200 stopni.

3.Rozrób drożdże- w 200 ml ciepłej wody rozpuść drożdże. Dodaj łyżeczkę cukru i  łyżkę mąki (z 500g). Odstaw na 6 min w ciepłe miejsce, tak aby drożdże podwoiły/ potroiły swoją wielkość
.
4. Do naczynia miksującego wsyp mąkę, sól i drożdże. Wyrabiaj  przez 2 minuty na wysokich obrotach. Po 2 minutach wlej 3 łyżki oleju nadal miksując przez następną minutę.

5. Rozrobione ciasto dziel na małe kulki i wykładaj na wcześniej przygotowaną blasze z papierem do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min (do podwojenia objętości). Pamiętaj musisz zostawić przestrzeń pomiędzy kulkami, ponieważ urosną one jeszcze w piekarniku

6. Wyrośnięte kulki piecz przez 15-20 min.

7. Smacznego!

P.S. Ciasto jest na tyle neutralne, że w zależności od upodobań można je modyfikować.  Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni dodaj ulubione składniki. Podziel się ze mną w komentarzu (poniżej lub na FB) jakie składniki dodałaś/dodałeś! Dziękuję! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz