30 maja, 2016

Jagielnik



W I E C Z O R O W Ą        P O R Ą


 Uwielbiam piec ciasta, choć nie zawsze mam na to dużo czasu. Metodą prób i błędów próbuje znaleźć idealną recepturę, tak aby móc się z Wami nią podzielić. Jesteście ciekawi? 
Zapraszam! :)

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
  • 250g kaszy jaglanej (ja kupuję opakowanie z woreczkami po 100g) 
  • wiórki kokosowe 200g (3/4 opakowania )
  • mleko sojowe (orzechowe/krowie)
  • roztopiony olej kokosowy (4 łyżki)
  • 2 dojrzałe banany
  • jedna roztopiona czekolada w kąpieli wodnej
Przygotuj:
  • miskę
  • garnek
  • miskę (szklaną)
  • blender
  • łyżkę
  • forma do pieczenia



1. Do garnka wlej 2,5 szklanki wody + 1 szklankę mleka.  Gotuj (uważaj mleko może wykipieć!). Do gotującej wody z mlekiem dodaj woreczki z kaszą jaglaną oraz ok.100g wiórków kokosowych.
2. Ugotowaną kaszę z kokosem wsyp do miski i poczekaj aż trochę ostygnie.
3. Do przestygniętej nieco kaszy  dorzuć dwa pokrojone wcześniej na plasterki banany oraz dodaj ok. 0,5 szklanki mleka i cztery łyżki oleju kokosowego. Blenduj (*Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj więcej  wiórków kokosa, jeśli jest zbyt gęsta dodaj odrobinę mleka).
4. Gotową masę przełóż do foremki.
5. Do garnka z wodą włóż miskę. Wsyp połamaną wcześniej czekoladę i rozpuść w kąpieli wodnej- instrukcje w linku poniżej--->
6. Roztopioną czekoladę wlej na wierzch masy z kaszy jaglanej. Czekoladę posyp wiórkami kokosowymi.
7. Gotowe ciasto odstaw do lodówki na ok. 1,5h.






SMACZNEGO!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram