03 czerwca, 2016

Ciasto Rabarbarowe



R A B A R B A R






 Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 250g mąki pszennej (kukurydzianej)
  • 250g wiórków kokosowych
  • łyżeczkę sody oczyszocznej
  • 1szklankę mleka sojowego (orzechowego/krowiego)
  • 100g masła roślinnego ( może być roztopiony olej kokosowy)
  • 3/4 szklanki cukru
Do kruszonki potrzebujesz:
  • 50g masła zimnego
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki




1. Włącz piekarnik na 180 stopni.Rabarbar pokrój w paski ok. 0,5 cm. Włóż do miski i posyp cukrem.
2. Roztop masło w garnuszku.
3.Do miski wsyp mąkę, cukier, sodę, wymieszaj dodaj mleko i roztopione masło i miksuj na wielkich obrotach.


4. Masę przełóż do formy wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
5. Ciasto piecz w piekarniku ok. 20-25 min do zrumienienia się ciasta. W tym czasie przygotuj kruszonkę- mąkę wysypujemy na blat dosypujemy do niej cukier. Robimy "wulkan" do którego dodajemy masło, i wodę siekamy wszystko nożem. Gdy składniki się nam trochę połączyły czas na pracę ręczne tzn. musimy przecierać lekko palcami ciasto aby utworzyły nam się  kuleczki.
6. Wyjmij ciasto i wsyp na nie pokrojony rabarbar z cukrem oraz posypujemy kruszonką.


7. Ciasto ponownie wkładamy do pieca na 20 min (do zarumienienia się kruszonki) na 180-190 stopni.
8. Wyjmujemy gotowe ciasto z pieca i odstawiamy do ostygnięcia.
9. Gotowe ciasto kroimy na kawałki
Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz