Na ciasto potrzebujesz:
-250 ml wrzącej wody
-1 jajko
-2 łyżki oleju
-500g mąki pszennej
Na farsz potrzebujesz:
-500g ugotowanych ziemniaków
-400g białego sera
-2 małe cebulki podsmażone na oliwie z oliwek
Przygotuj:
miski
mikser
stolnice
wałek
patelnię
garnek
sitko
talerz
garnek
sitko
talerz
Ciasto:
1. Wszystkie składniki włóż do miski (pamiętając o zasadzie, że najpierw woda potem mąka).
2. Za pomocą miksera, wyrób ciasto ok 2-3 min.
3. Ciasto wyjąc na stolnicę podsypując mąką. Cienko rozwałkować
4. Wykroić koła, nadziewać i zlepić.
Farsz:
1. Ziemniaki oraz twaróg przepuść przez praskę.
2. Do masy dodaj zesmażone na patelni cebulki, sól i pieprz do smaku.
3. Nadziewaj, wykrojone z ciasta koła.
1. Do gotującej się osolonej wody wrzuć kilka 5-6 pierogów.
2. Odcedzaj na sitku.
3. Wykładaj na talerz.
P.S Najlepiej smakują z podsmażoną cebulką lub roztopionym masłem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz