18 kwietnia, 2015

• Żurek •

Żurek chyba jedna z moich najulubieńszych zup, mogłabym jeść ją na okrągło bez znudzenia. Idealna na chłodne dni. Jest na tyle treściwa, że nie musisz robić drugiego dania.



Przedstawię Wam dziś Żurek w wersji wegetariańskiej.Oczywiście jeśli lubisz mięso możesz podsmażyć kiełbasę na patelni i dodać do zupy. :)

Potrzebujemy:
6 ziemniaków
cebulę
sok z cytryny 
1litr wody 
zakwas na żurek/ wodę z kiszonych ogórków- na litr wody 1/4 litra zakwasu
śmietanę
chrzan
dwa ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
przyprawę typu "jarzynka"
2 liście laurowe
4 kuleczki zioła angielskiego
śmietana do zup
sół, pieprz

Przygotuj:
fartuszek
garnek mały i duży
patelnię
nóż 
łyżkę



1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę wkładamy do małego garnka gotujemy z półową łyżeczki soli (tak aby były trochę twarde). Obieramy cebulę i kroimy ją na drobną kosteczkę. Smażymy do zeskszlenia. 
2. Do dużego garnka wlewamy wodę, gotujemy. Po kolei dodajemy przyprawy: przyprawa typu "jarzynka", liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. 
3.Wlewamy zakwas/ wodę z kiszonych ogórków (jeśli dodajemy wodę z kiszonych ogórków potrzebujemy łyżkę mąki pszennej/żytniej). Dodajemy dwa ząbki czosnku, cebulę.(Jeśli robisz żurek z mięsem dodaj go teraz). 
4.Dodaj majeranek, śmietanę (jeśli robisz na wodzie z ogórków- wlej do szklanki kilka łyżek zupy i wymieszaj energicznie z mąką. Wlej "miksturę" do zupy, energicznie mieszając, żeby się nie zrobiły grudki). Dodajemy ziemniaki i gorujemy jeszcze parę minut.



5. Podawaj w ulubionym talerzu. Smacznego!

Do następnego POSTa :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram